Zdrowie i kulinaria

Zapiekanka śledziowa z porem
Składniki: 
  • Filety śledziowe lekko solone a’la Matjas 250 g SEKO
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 por
  • 1 ser camembert
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 100 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania: 
  • Pora myjemy, kroimy w piórka.
  • Masło rozgrzewamy na patelni, następnie wrzucamy pokrojonego pora, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
  • Ziemniaki pokrojone w talarki układamy na dnie małych kokilek.
  • Następnie na ziemniaki wykładamy podduszonego pora.
  • Śledzie kroimy na mniejsze kawałki, układamy w kokilkach. Do miski wbijamy 1 jajko i dodajemy 100 ml śmietany 30%, świeżo mielony pieprz i odrobinę soli. Całość mieszamy za pomocą widelca. Przelewamy do kokilek.
  • Odcinamy całą skórkę camemberta. Obrany ser tniemy na paseczki i układamy w kokilkach.
  • Naczynia wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C na 20-25 minut.
  • Następnie włączamy w piekarniku opcję grill i czekamy, aż ser się zarumieni.

 

Smacznego!